Зіма ў нашай краіне заўсёды атаясамліваецца з цяплом і багатымі пачастункамі, а ў гэтым годзе яна стане сапраўдным святам смачных традыцый і адкрыццяў. Нацыянальнае агенцтва па турызме аб’явіла снежань у Беларусі месяцам гастранамічнага турызму. Гэта выдатная магчымасць бліжэй пазнаёміцца з гісторыяй нацыянальнай кухні, паспрабаваць аўтэнтычныя стравы і адкрыць для сябе сучасныя гастранамічныя тэндэнцыі.
Неад’емная частка гастратурызму – знаёмства з мясцовай вытворчасцю. Па ўсёй краіне працуюць фермы, сыраварні, бровары, дзе госці могуць убачыць працэс падрыхтоўкі прадуктаў і паспрабаваць іх адразу на месцы. А гастранамічныя фестывалі даўно сталі візітнай карткай рэгіёнаў: брэсцкае свята «Лунінецкія клубніцы», гродзенскі «Сырны фестываль», сямейнае свята «Бацькава булка» ў Свіслачы, «Вішнёвы фестываль» у Глыбокім і многія іншыя.
На працягу гастранамічнага снежня гасцей чакае насычаная праграма: прэзентацыі фермерскай экапрадукцыі на «Чароўным млыне», прадстаўленне гастранамічнага патэнцыялу Беларусі на выставе «Інтурмаркет. Зіма» і ўзнагароджанне пераможцаў конкурсу «Пазнай Беларусь – 2025». Таксама плануецца адкрыццё рэзідэнцыі Дзеда Мароза-Траскуна (Верхнядзвінскі раён), тэатралізаваныя праграмы, майстар-класы па нацыянальнай кухні.
Беларуская кухня – гэта частка культурнага кода, адлюстраванне характару народа, яго гасціннасці і беражлівых адносін да традыцый. Хрумсткія дранікі, сытная верашчака, духмяная бабка, густая мачанка, бульбяныя клёцкі – кожная страва распавядае сваю гісторыю. Асаблівы гонар – натуральныя прадукты і спосабы прыгатавання, якія перадаюцца з пакалення ў пакаленне.
Сёння нацыянальная кухня смела развіваецца: кухары эксперыментуюць з рэцэптамі продкаў, ствараюць аўтарскія стравы, пераасэнсоўваюць знаёмыя спалучэнні. У Мінску і іншых буйных гарадах з’яўляецца ўсё больш сучасных рэстаранаў і street-food пляцовак, дзе беларуская кухня атрымлівае новае прачытанне.
Для тых, хто хоча больш паглыбіцца ў свет беларускай кухні, на афіцыйным турыстычным партале belarus.travel сабрана інфармацыя пра ўстановы і аграсядзібы, дзе можна пакаштаваць рэдкія стравы, недаступныя ў звычайных рэстаранах.
Абвяшчаючы снежань месяцам гастранамічнага турызму, Беларусь нагадвае: наша кухня – гэта багацце, якое хочацца адкрываць зноў і зноў. Няхай гэты снежань стане самым смачным месяцам у годзе.
Падрыхтавана па матэрыялах БЕЛТА











